Adonel Admin
Liczba postów : 38 Join date : 19/07/2014
| Temat: Pozostałe miasta Pią Lip 25, 2014 3:33 pm | |
| Ruinnen Każde szanujące się państwo nadmorskie posiada jakiś port, a więc nie mogło go zabraknąć w Republice Ayodelle, która dodatkowo jest znana z handlu. Dzięki Ruinnen kupcy nie muszą wydawać dodatkowych pieniędzy za cła przy przewożeniu niektórych produktów zza granicy. Dodatkowo miasto portowe leży blisko stolicy, więc koszta przetransportowania towarów również nie są zbyt wygórowane. Samo Ruinnen nie należało do zbyt wielkich miast, dopóki architekt zajmujący się projektami nadmorskich miejscowości nie zdecydował, że najwygodniej będzie przyłączyć do niego sąsiadujące miasto, gdyż i tak niemal się ze sobą zrastały. Nie chciano marnować wolnej przestrzeni bezsensownie i zapychać jej domami, więc zdecydowano się wybudować tam porządny, duży port wraz ze stocznią oraz barakami. W ten sposób połączono miasta, a całość przejęła nazwę tego bardziej znanego i częściej wybieranego na przystań. Teraz w Ruinnen są trzy porty – dwa niewielkie oraz ten główny, łączący. Ze starych portów korzystają najczęściej rybacy, do nowego zaś przyjmowane są statki towarowe i większe podróżnicze. W większym porcie może się pomieścić jakieś czterdzieści dość dużych okrętów. Można też spotkać tu żołnierzy z Raan Annon, którzy zostali przysłani aby chronić miasto, a przede wszystkim sam port. W okolicach baraków stoją koszary, port zaś otoczony jest fortem z trzema wieżyczkami, na których ustawiono po cztery balisty mające służyć do obrony. Miasto nie jest ściśle ze sobą skupione, za to mocno rozciągnięte przy linii brzegowej. Domy budowane są dość blisko siebie, w rzędach i przy ciągnących się ulicach, więc ciężko jest się tu zgubić. W mieście znajdują się tawerny i noclegownie dla przyjezdnych, nie różnią się one jednak od siebie zbytnio i nie ma wśród nich takich, które warto wymieniać z jakiś szczególnych powodów.
Sihill Jest to położone blisko gór miasteczko, które dobrze prosperuje dzięki umiejętnie wykorzystywanym walorom krajobrazowym. Innymi słowy jest to miasteczko typowo wypoczynkowe, pełne zajazdów i tawern, idealne dla tych, którzy cenią sobie aktywny wypoczynek. Można z niego udać się szlakiem do lasu dla relaksu lub też na polowanie. W górach zaś drogi prowadzą do niewielkich wsi, w których można spróbować specyficznych, prostych dań. Jeśli idzie się do najwyżej zamieszkanych partii gór, można też napawać się cudownym widokiem. Podobno przy pięknej pogodzie można stamtąd ujrzeć nawet zarys Alyi. Samo miasto utrzymuje się głównie z wizyt wypoczynkowych, choć o te najłatwiej jest latem i zimą, rzadziej wiosną i jesienią. Poza tym hoduje się tu także owce, dla wełny i mleka, oraz kozy, głównie dla mleka, z których wyrabiane są jedne z najlepszych serów, a wśród nich słynne cheronki, wytwarzane przez ród Chéron
Do najbardziej znanych miejsc w Sihill należą: Zajazd „Śnieżna Sówka” – stoi przy drodze prowadzącej w góry. Jest to duży, dwupiętrowy budynek zbudowany z jasnego kamienia i wykończony ciemnym drewnem. Dość drogi, choć też bardzo popularny. Sala główna może nie należy do największych, bo jest w stanie pomieścić jedynie około 20 osób, jednak pokoi starczyć może nawet dla 40. Zajazd „Owca i Baran” – drugi z popularnych zajazdów. Ten mieści się w ścisłym centrum miasta i składa się z dwóch połączonych ze sobą kamienic. Większa, której zdobienia przypominają rogi, nazywana jest przez przyjezdnych „Baranem”, mniejsza zaś „Owcą”. Są dość spore i posiadają niewielki ogródek oddany do użytku przyjezdnym. W obu kamieniczkach znajdują się miejsca do spania, sala jadalna zaś mieści się w „Owcy” i zajmuje cały parter. Jest w stanie pomieścić w tym samym czasie jakieś 30-35 osób. Pokoje są podzielone na lepsze i gorsze. Na piętrach „Owcy” mieszczą się bogate pokoje, przeznaczone głównie dla arystokracji, które mogą pomieścić 10 osób, zaś w „Baranie” pokoje są tańsze i jest ich więcej, może tam spać 25 osób. Mleczarnia Chéron – największa w mieście, połączona z serowarnią, która słynie z produkcji najlepszych serów, a także z wielu ich rodzajów. Wytwarzają tu tak zwykłe, jak i sery pleśniowe, rzadziej wędzone. Najbardziej znane noszą nazwę cheronek i charakteryzują się słodkawym, bardzo łagodnym smakiem. Wykorzystuje się je do wielu wyśmienitych dań, doskonale smakują z wyrafinowanym winem czy też świeżym, ciepłym chlebem.
| |
|
Adonel Admin
Liczba postów : 38 Join date : 19/07/2014
| Temat: Re: Pozostałe miasta Pią Lip 25, 2014 3:48 pm | |
| Opis stworzony specjalnie dla Messir.pl. Zakaz kopiowania bez zgody Administratorów. | |
|